אומגה: 3
הפרעות קשב: 0
גידול הילדים שלנו הוא לרוב מאבק שפשוט אינו נגמר. להפוך אותם לגירסה הכי טובה של עצמם, לגירסה יותר טובה של עצמנו. לרוב, כמו גם בכל דבר אחר בחיים, אין קיצורי דרך, אבל מגוון מחקרים פרוספקטיביים וקליניים שפורסמו בשנים האחרונות מלמדים אותנו כי נמצא גורם שבהחלט יוכל לעזור לילדים שלנו לעשות קפיצת מדרגה רצינית. למרות כל המידע שיש בידינו היום, תזונת הילדים בעולם המערבי בשנים האחרונות מתבססת יותר מתמיד על שומן רווי, מלח וסוכרים מתועשים. תזונה זו נמצאה מקושרת להפרעות קשב וריכוז. מהצד שני, נמצאה התאמה בין ילדים הניזונים מדיאטה בריאה (דגים, אגוזים, פירות, ירקות ומיעוט של שומן רווי וסוכרים לבנים) לבין התנהגות לא אלימה ועליה ביכולות הקוגניטיביות, בכישורי הלמידה ואף בפיתוח הקשרים החברתיים.
אז ממה נובע ההבדל הגדול? מומחים טוענים שבעוד לכל מרכיב בדיאטה הבריאה יש חלק בהתפתחות החיובית של הילדים, עלינו לשים זרקור מיוחד על חלקם הייחודי של הדגים בתפריט. השפעתו הייחודית של האומגה 3 על המוח האנושי ועל בריאות האדם באופן כללי היא כבר סוד ידוע כיום. גם היתרון של דגים טריים כמקור נהדר לחלבון איכותי ולנוטריינטים נחוצים כמו סלניום, ברזל, יוד, אבץ, אשלגן ומגוון של ויטמינים שונים כבר מוכח ומוכר- לא לחינם משרד הבריאות ממליץ לאזרחיו, ולילדים בפרט, לאכול לפחות 2-3 מנות דגים בשבוע.
אבל אחד הדברים שמעניין את החוקרים בתחום יותר מהכל הוא הדרך בה עוזרת תזונת הדגים לילדים הסובלים מהפרעות קשב וריכוז (ADHD), זאת לאור המספר ההולך וגדל של ילדים (ומבוגרים) המאובחנים כסובלים מהפרעות אלה. על הצורך בקביעת תבנית תזונתית לילדים הסובלים מהפרעות קשב וריכוז אנחנו יודעים כבר כמה שנים; זה כבר לא מספיק "לאכול מסודר", צריך גם לאכול נכון, אחרת מוחו של הילד, ממנו נמנעו רכיבים החיוניים לתפקודו, ימשיך להיות רעב הרבה אחרי שקיבתו כבר באה על סיפוקה.
ובאופן שהיום כבר מפתיע אותנו הרבה פחות, את אותם רכיבים חיוניים ניתן למצוא לרוב בעיקר בדגים עתירי אומגה 3. במחקר שנערך כבר ב- 1995 על כמאה ילדים בגילאי 6-12 נמצא שבילדים המאובחנים כבעלי הפרעת קשב וריכוז רמת האומגה 3 בדם נמוכה יותר מאשר אצל ילדים שאינם סובלים מהפרעות אלה. כשטיפלו בילדים אלה בחומצת שומן מסוג אומגה 3 רמת הצלחתם בלימודים השתפרה פלאים, כמו גם יכולות ואופי התקשורת שלהם עם הורים וחברים. וזה כבר ממש לא יכול להיות מקרי.
אז דייג אוהב דגים? כן, בעיקר אם יש לו ילד שסובל מהפרעות קשב וריכוז. וגם אם אתם לא יוצאים מדי בוקר למשוך רשת בים או בבריכת הדגים, אל דאגה- היום יותר מתמיד דגים איכותיים ועתירי אומגה 3 נמצאים סביבכם בכל מקום. יש לקוות שבעוד מספר שנים תזונה עשירה באומגה 3 תקודם באופן רשמי על ידי המדינה, הן לצורך ההתפתחות הנוירולוגית וההתנהגותית בקרב ילדים והן כטיפול משלים לטיפול בהפרעות הקשב והריכוז מהן הם סובלים. עד אז האחריות היא עלינו ההורים. ויחסית למה שאנחנו עוברים ביום יום, במסגרת אותו מאבק שפשוט אינו נגמר שהוא גידול ילדינו, למצוא עבורם כמה דגים טריים ועתירי אומגה 3 בסופר היא משימה בה כולנו יכולים לעמוד, אפילו אלה בינינו המצהירים על עצמם כפגומים.