אנחנו בטח לא פראיירים

אם יש משהו אחד שמפחיד את הישראלים יותר מכל, זה איך לא לצאת פראיירים – בסופר, בקופת חולים וגם בכביש. מדוע תרבות הנהיגה שלנו צריכה כדור הרגעה?

בחודש מאי האחרון התפרסם מחקר של הרשות הלאומית לבטיחות בדרכים הנושא את השם "תרבות הנהיגה בישראל – 2017". בסקר שנערך במסגרת המחקר, השיבו 91% מהנשאלים כי לדעתם, האחריות לגרימת תאונות דרכים נובעת במידה רבה מהתנהגות מסוכנת של נהגים. באותו הסקר העריכו חלק לא מבוטל מהנהגים  שיש להם סיכוי נמוך או נמוך מאוד להיות מעורבים בתאונת דרכים, אם לא ינהגו על פי חוקי הנהיגה.

מצד אחד, טוב לדעת שהנהג הישראלי הפנים שהתנהגות נכונה בכביש הינה הכרחית ומצילה חיי אדם. אך מן הצד שני, ניתן לראות שלא מעט נהגים סבורים שנהיגה עבריינית אינה בהכרח מסוכנת. איך מסבירים את הסתירה הזו? זו כבר שאלה סוציולוגית – פסיכולוגית. במחקר ’תוקפנות הנהג הישראלי בכבישים' שערכו ד”ר ליפז שמוע-ניר וד”ר אורי דורצין, מהחוג למדעי ההתנהגות במכללה האקדמית צפת, נבחן היחס של נהגים ישראלים לתופעת הנהיגה התוקפנית ועמדותיהם בנוגע לחוקי התנועה. ממצאי המחקר חיזקו, בין היתר, את ההכרה בסגנון הנהיגה האופייני לנהג הישראלי הכולל נטייה חזקה לתבוע את זכויותיו בכביש ולא לוותר למי שמנסה לכאורה לרמוס אותן, במילים אחרות – "לא לצאת פראיירים". לפי עורכי המחקר, נטייה זו מובילה כמעט בהכרח לגילויי תוקפנות ולביצוע עבירות תנועה.

התנהגות נוספת שקיבלה גושפנקה מחקרית היא הסברה שנהיגה תוקפנית מתפרשת בקרב המרואיינים כחלק ממנטאליות או מתרבות הרווחת בישראל, תרבות שהם נוטים לבקר אף שהם רואים עצמם חלק ממנה.

הציבור משלם

מחקר שפורסם לאחרונה ע"י ועדת הכלכלה של הכנסת מצא שהנזק הכלכלי הישיר למשק מתאונות הדרכים מגיע לכ־15 מיליארד שקל בשנה. הנזק נובע, לצערנו, מאובדן חיים, תשלומי ביטוח לאומי ופגיעה בפריון העבודה של אותם נפגעים

מלבד הנזק שאנו משלמים כציבור, יש לציין גם את הנזק הישיר הפוגע בכיסו של כל אחד מבעלי הרכבים בישראל. הכוונה למחיר פרמיית ביטוח הרכב שכמובן עולה ככל שהסיכוי של הנהג למעורבות בתאונת דרכים עולה. לא בכדי חברות הביטוח בודקות את העבר הביטוחי שלנו, בכל פעם שאנו מחדשים את ביטוח הרכב.

בעיקרון, חברות הביטוח בודקות כל מועמד לביטוח ומתאימות את הפרמיות שישלם לפי רמת הסיכון שהוא משקף מבחינתן. לכן נהגים ללא עבר ביטוחי וללא שלילות רישיון ישלמו פחות על ביטוח הרכב שלהם – סיבה נוספת שבגללה כדאי לנו לנהוג כחוק. לדוגמא חברת "כלל ביטוח מציעה לציבור הנהגים את מסלול הביטוח המקיף "מסלול ירוק" המיועד, באופן תמציתי, לרכב פרטי ולכל נהג מגיל 21 שהיה לו עד תביעה אחת בשלוש השנים האחרונות. פוליסה זו של כלל ביטוח, מעניקה הנחות משמעותיות לנהגים הזהירים בביטוח המקיף וחוסכת להם כסף רב. אז בפעם הבאה שמישהו חותך אתכם בכביש נשמו עמוק! אתם בטוח לא פראיירים! אתם לא אלו שמסכנים חיי האחרים ואת חייכם, וגם לא אלו המשלמים יותר על ביטוח הרכב בגלל נהיגה פרועה.

shutterstock_538710475

מה היה לנו שם

זוכרים את המערכון של הגשש החיוור על המוסך של קלרשו? אז מוסכים מהדור ההוא כבר כמעט לא קיימים, וכשאנחנו נכנסים היום למוסך אחרי תאונת דרכים, אנחנו נכנסים לבית מרקחת שיושב בתוך מעבדת היי-טק עמוסת מסכים ומחשבים.

לפי נתוני רשות שוק ההון, ביטוח וחיסכון, סך התביעות ששולמו על ידי חברות הביטוח על נזקים לרכבים ב–2015 נאמד ב–5.5 מיליארד שקל! סכום אסטרונומי שגדל כל שנה בהתאמה לגידול בכמות כלי הרכב שעולה על הכביש. במקביל, חברות הביטוח מתמודדות עם הירידה בעלות פרמיית הביטוח בעקבות רפורמת ביטוח הרכב שנכנסה לתוקף בשנת 2016, ומציעות מגוון פתרונות שמוזילים את הביטוח לנהגים הזהירים. לפי הנתונים של רשות שוק ההון, 60% מהתיקונים שמבוצעים ע"י חברות הביטוח מבוצעים במוסכי ההסדר. דוגמא אחת מיני רבות לפתרונות של חברות הביטוח, ועכשיו תבינו למה נזכרנו במערכון של הגשש, היא "נבחרת המוסכים" של כלל ביטוח שמציעה לנהגים הזהירים שנמצאו מתאימים למסלול הירוק שהזכרנו קודם, אפשרות להנחה נוספת של 7.5%, זאת אם יסכימו לתקן את הרכב במקרה של תאונה באחד מהמוסכים הנבחרים עמם התקשרה כלל. למעשה, הנהג הזהיר חוסך פעמיים – גם נהנה מהנחת המסלול הירוק בשל היותו נהג זהיר וגם מהנחה נוספת מעצם ההשתייכות ל- "נבחרת המוסכים".

את המנגינה הזאת אפשר להפסיק

כמות ההרוגים בתאונות הדרכים נובעת מסיבות רבות כגון תשתיות לקויות, תקציבים נמוכים לרשות הלאומית לבטיחות בדרכים, חוסר שיתוף פעולה בין משרדי הממשלה הרלוונטיים לנושא ועוד. אבל אם נחזור לרגע למחקר שדיברנו עליו בתחילת הכתבה, נבין שלנו הנהגים, יש שליטה על דבר אחד והוא ההחלטה האם לתת יד לתופעת הנהיגה התוקפנית הישראלית. לפי משל החיים כסימפוניה, כל בחירה שאנו עושים קובעת את המנגינה – ולכן בכוחנו ליצור ולעצב אותה כאוות נפשנו. אז בפעם הבאה שמישהו חותך אתכם או שאתם חושבים אם לעצור במעבר חציה לאישה שעדיין לא ירדה אל הכביש, תחשבו לרגע על הכתבה הזאת ותחליטו שמהיום, הכביש הוא שדה של כלניות ולא שדה קרב, ותחייכו.

רוצים לקבל פרטים נוספים על ביטוח רכב?
מלאו פרטים כעת