ארוחה איטלקית מסורתית בארבעה חלקים
העם האיטלקי אוהב את החיים ואוהב לאכול תוסיפו לזה את חומרי הגלם המעולים ואת המסורת הנטועה עמוק בתרבות ותקבלו את כל הסיבות מדוע התמקמה איטליה בפסגת הקולינריה העולמית. המטבח משתנה בין הצפון לדרום ולעיתים יחודי למחוז ספציפי, אך המשותף כולם הוא הארוחה המסורתית.
האיטלקים עם משפחתי מאד (70% מהרווקים האיטלקיים עדיין חיים אצל ההורים) וככזה התפתח בקרבו גם מסורות משפחתיות שהוא מכבד ומקדש כמו האוכל, אופן הכנתו ובעיקר ההסבה לשולחן. אתם מוזמנים לנסות בעצמכם.
ארוחה איטלקית מסורתית מורכבת מלא פחות מ-4 חלקים:
כל ארוחת ערב איטלקית מתחילה באנטיפסטי שזה באיטלקית – לפני הארוחה.האנטיפסטי כולל זיתים, ירקות שונים בתנור (פיטריות, שום, פלפלים, ארטישוק), קרפצ'יו, גבינות (מוצרלה, גורגונזולה) ונקניקים כמו פרושוטו שבחלק מהמקרים יעטפו מלון או תאנה. את האנטיפסטי ילוו בדרך כלל שמן זית וחומץ בלסמי.
פרימי
בשביל האיטלקים זו מנה ראשונה, על-אף שאתם אולי הייתם מסתפקים בה כמנה עיקרית. מנות הפרימי הפופולאריות ביותר הן 'פסטה' או 'פיצה':
מקורה של הפסטה נעוץ עמוק בימי הביניים, כשאיטליה הייתה מרכז העולם. ניתן להניח כי בצק מרודד היה קיים עוד לפני, אך הסגנון, האחידות ואופן ההכנה הם המייחדים את הפסטה האיטלקית. קיימת טענה כי ווריאציות שונות על פסטה התפתחו בכמה מקומות בעולם בו זמנית, האיטלקים שומעים ומגחכים לעצמם. הם יודעים שלפסטה שלהם אין תחרות. הפסטה האיטלקית עשויה מקמח סמולינה מחיטה קשה (דורום). ניתן לקנות אותה כפסטה יבשה או כפסטה טריה ויש לה לא מעט צורות כמו פטוצ’יני, קנלוני , ספגטי, רביולי, ניוקי, טורטליני ועוד צורות רבות אחרות. הרטבים מבוססים בעיקר על שמן זית, עגבניות (נפוליטנה), בשר (ראגו או בולונז) שמנת ופסטו.
פיצה
קחו בצק דק והוסיפו לו רוטב נפוליטני וסיים מעל עם גבינת מוצרלה. כל כך פשוט וכל כך גאוני. הפיצה קבלה את שמה מהפיתה, שהגיעה במאה ה- 10 לדרום איטליה עם הכיבוש הערבי. עם השנים הגיעו תוספות כמו ירקות ובשרים אבל היא חייבת את הצלחתה להגירה המוצלחת שלה לאמריקה. הסוד של פיצה טובה היא במרכיבים וכמובן בתנור הלבנים שמזרז את החימום ואופה אותה במהירות מכל כיוון אפשרי.
סקונדה
אם נשאר לכם מקום למנה עיקרית תוכלו בדרך כלל לבחור בין פילה דג, בשר בקר בתבשיל או בצליה כשהוא מלווה בפולנטה (מעין דייסת קמח תירס) או פירות ים. האיטלקים לא יעלבו אם תזמינו רק סקונדה או רק פרימי, הם כבר התרגלו לחך העולמי שמתקשה להתמודד עם יותר מ 2-3 מנות בארוחה. מכל מקום, את הסקונדה אוכלים האיטלקים מהר מהר כשהם כבר חושבים על הקינוח. בינינו, אי-אפשר להאשים אותם.
דולצ'ה
הקינוחים האיטלקיים המוכרים הם הפנה קוטה שמבוססת על ג'ילטין וקרמל, והטירמיסו שפירושו באיטלקית ״תעיף אותי למעלה״ והוא מבוסס על מסקרופנה, בישקוטים קפה וביצים מוקצפות. כמובן שהקינוח האיטלקי האולטימטיבי, זה שתמצאו בכל רחוב, הוא הגלידה או הג'לטו האיטלקי.
גלידה, אנחנו יודעים כבר מילדות, היא אולי הדבר הכי טעים בעולם. כשטועמים גלידה איטלקית אמיתית העניין מתבהר עוד יותר. יש בה מעט אחוזי שומן (בערך 8) ומעט אוויר מה שמקנה לה הרבה טעם. למזלנו הרב השתלטו בשנים האחרונות הג'לטריות גם על מרחב הישראלי וכל גלידריה שמכבדת את עצמה עובדת לפי נוסח איטלקי. בכל זאת, לכו תתחרו בג'לטריה איטלקית שמעבירה מתכון מבן לאב כבר יותר מ- 100 שנה. מסורת, כבר אמרנו?
רגע לפני הפינאלה, סקירה של המטבח האיטלקי לא תהיה שלמה בלי משפט על האלכוהול:
לפני הארוחה איטלקית תלגמו אפריטיפים כמו מרטיני, קמפארי או אמרטו שיעזרו לכם לפתוח את התאבון. הארוחה עצמה תלווה תמיד (אבל תמיד) בבקבוק יין שישלים את המנות. ולאחריה תשתו דיז'סטיף כמו לימונצ'לו או הגראפה המיתולוגית שתחרוך לכם טוב טוב את הגרון.