האפור Out הלבן In: בתי העיצוב הגדולים לתאורה משיקים קולקציה חדשה
עולם התאורה עבר מהפך משמעותי, ואת מקומם של גופי התאורה הפונקציונליים מחליפים גופים המשלבים בין עיצוב פורץ דרך שתוכנן על ידי מעצבי-על למפרט טכני חכם ומשוכלל. אבי דניאל, האוצר הראשי של גלריית גלואו לתאורה עילית, שופך אור על מאחורי הקלעים של התעשייה ועל הטרנדים הכי חמים שהשיקו לאחרונה בתי העיצוב המובילים בעולם לתאורה. ולא, הצבע האפור כבר לא באופנה.
אם בעבר הסתפקנו בחלון גדול שנותן אור יפה מבחוץ, מנורה עומדת בפינה וכמה גופי תאורה תלויים בחדרים השונים של הבית, הרי היום ברור לכל מי שמעצב בית, או חלל עבודה, שתאורה היא חלק בלתי נפרד מהתכנון, ויש לה חלק משמעותי ביותר ביצירה הזו. "לפני 20 שנה תקציב התאורה אפילו לא נלקח בחשבון בתכנון האדריכלי. היום זה מובן מאליו שהתאורה חייבת להילקח בחשבון – בתקציב, במחשבה ובתכנון" מספר אבי דניאל, האוצר של גלריית GLOW לתאורה עילית.
"יותר מזה, תאורה הפכה לפריט עיצובי. לצד הדגמים הקלסיים שתמיד רלוונטיים, הקולקציות מתעדכנות והטרנדים משתנים. אנשים לא רוכשים היום גופי תאורה לכל החיים, הם מחליפים תאורה באותה תדירות שהם מחליפים את הריהוט".
גם הצרכן הישראלי שותף למגמה?
"בהחלט. הצרכן הישראלי נחשב לצרכן מאוד מודע – גם לחידושים והמגמות העיצוביות וגם לפיתוחים ולשכלולים הטכניים. קהל הלקוחות שלנו מכיר ומתעניין במגמות החדשות, יש לו אמירה עיצובית והוא רוצה לתת לה ביטוי עם הפריטים הכי מעודכנים".
כבר למעלה מ-20 שנה שדניאל מלקט עבור קהל הלקוחות המובחר של גלריית Glow את המוצרים הכי מעניינים של מיטב החברות האירופאיות. עם השקת אולם התצוגה החדש של הגלריה במודיעין, שמתפרש על פני 1000 מ"ר וכולל את קולקציות התאורה של המעצבים המובילים בעולם, דניאל מונה לאוצר הגלריה – האיש שאחראי על הקו העיצובי ובחירת המעצבים והעיצובים שמוצגים בחללים השונים של הגלריה היוקרתית, שמתנהלת לפי מודל שמאפיין את הגלריות המובילות בעולם לתאורה עילית.
ביקשנו מדניאל שישפוך קצת אור על העבודה הייחודית שלו, שכוללת, בין היתר, טיסות לתערוכות בינלאומיות, שיחות עם המעצבים הכי גדולים, תקשורת שוטפת מול אדריכלים ומעצבים והרבה מגזינים של עיצוב ואופנה. "עולם התאורה היוקרתי פורח ומתחדש כל הזמן", הוא מספר. "ההתעדכנות שלי היא שוטפת: חנויות, שווקים, אינטרנט, פינטרסט – כל מה שיכול להעשיר ולתת לי השראה. בנוסף, יש שתי תערוכות עיצוב שנתיות מרכזיות, בהן מציגים כל מפעלי התאורה היוקרתיים, שמתקיימות לסירוגין במילנו ובפרנקפורט. כל מי שרואה את עצמו חלק מתעשיית התאורה העילית, חייב להגיע אליהן. הן המקום להציג בו את הדברים הכי חדישים, לייצר 'אימפקט', כי כל בתי העיצוב, האוצרים והקניינים הגדולים והמשפיעים בעולם שם".
דניאל, הנדסאי אדריכלות במקצועו, בעל ידע מעמיק בעיצוב וניסיון רב שנים, מבקר באופן קבוע בתערוכות העולמיות הללו, גומע את המרחקים בין כל החברות המציגות ויודע לשים את האצבע על כל מה שטרנדי וחדש בתחום. כך למשל, הצבעים ששולטים בקולקציות האחרונות, לדבריו, הם: שחור, זהב, ואפילו לבן. האפור, ששלט עשור קודם, נזנח בהדרגה.
המילה האחרונה בתחום התאורה: שילוב עולמות
"עולם התאורה, מעצם מהותו, מזמן חידושים בשני אספקטים: דקורטיביים וטכניים. המותגים המובילים הבינו שכדי להמשיך להוביל, הם חייבים לחשוב על דגמים שמשלבים בין שני העולמות. רוב בתי העיצוב הגדולים והיוקרתיים, גם אלה המוצגים בגלריה שלנו, הם בעלי ותק רב ומוניטין, שבחרו להתמקד בנישה אחת מובהקת, בה השקיעו את מיטב כישוריהם. רובם מעסיקים מעצבים בלעדיים משלהם ומחפשים כל הזמן ליצור את הפרופיל החדש – עם האלומה הכי נעימה, חסכונית ומדויקת – את הדבר הפלאי הזה, שנחבא מהעין ובכל זאת יוצר אוירה מתאימה. המותג iGuzzini (איגוציני) למשל, נחשב למוביל בתחום הטכני, כשכל מוצר חדש שלו זוכה בפרס בתחרות העיצוב הנחשבת Red Hot".
אחד מגופי התאורה של איגוציני שזכה לא מכבר בתחרות היוקרתית, הוא'lazer blade' המשוכלל. מדובר בגוף מלבני שקוע תקרה עם הארה מעגלית, לא מסנוור כלל, כזה שהאלומה לא נראית ממנו. לאור ההתעניינות והביקוש הרב, החברה שכללה את המוצר והפכה את המלבן לגוף תאורה עגול.
לדבריו של דניאל, טרנד מבוקש נוסף הוא, גופי תאורה המשלבים את האלמנטים הטכניים עם אלמנטים האקוסטיים. גם הפעם, איגוציני היו הראשונים להיענות לאתגר ולייצר גוף תאורה שבולם רעשים. מהר מאוד המוצר החדש, שנותן מענה על שני הצרכים, הפך לפריט חובה בקרב מביני עניין.
באיזה אופן משתלבים החידושים עם הרצונות הדקורטיביים של הקהל?
"בתי עיצוב יוקרתיים קשובים מאד לדרישות ולצרכים של קהל הלקוחות שלהם, בין אם אלו מעצבים, אדריכלים, או לקוחות קצה שמחפשים לתת לבית שלהם את הנגיעה היוקרתית. לדוגמה, המותג הבלגי הוותיק DELTA LIGHT (דלתא לייט), שנחשב גם הוא למכתיב טרנדים, התחיל את דרכו כחברה טכנית שהתמחתה בייצור 'פרופילים' של תאורה. עם הזמן, בעקבות הביקוש, החברה פיתחה אלמנטים דקורטיביים, שהשתלבו עם האלמנטים הטכניים. אחד החידושים האחרונים של דלתא לייט, הוא entero – גוף תאורה שקוע הנותן כמה גדלים של אלומות ומאפשר לרשת חלל בוואטים נמוכים או גבוהים; אלמנט שמתאים במיוחד מעל אי במטבח, לפינות אוכל, או לכניסות של בניינים, לובי וחדרי ישיבות".
רון ארד וכרים ראשיד בשירות בתי העיצוב הגדולים
מעבר לוותק, למוניטין, למצוינות ולחדשנות, כדי לשמור על רלוונטיות, בדיוק כמו כל ענף אחר בתחום האמנות, מסתבר שבתי העיצוב הגדולים לתאורה עילית דואגים לייצר אירועים ושיתופי פעולה מעוררי עניין וכותרות. בין הדוגמאות השונות, דניאל מציין את מעצב התאורה הקרואטי בעל השם העולמיDean skira (דין סקירה), שהוזמן על ידי מספר בתי עיצוב לייצר עבורם פתרונות טכניים ועיצוביים יוצאי דופן. באחת הפעמים, סקורה התבקש להאיר מבחוץ בית מלון בעל 400 חלונות. לשם כך, הוא יצר במיוחד גוף תאורה קטנטן, המונח במסגרת החלון ונותן אלומה של 360 מעלות. בפעם אחר, סקורה יצר עמוד תאורה מיוחד שכולל גם מצלמת ווי פיי. דוגמאות נוספות, הן שיתופי הפעולה שהמותג איגוציני עשה עם המעצבים הנחשבים רון ארד וכרים ראשיד; והעבודות המפוארות של המותג העולמי Aldo Bernardi (אלדו ברנרדי), שגופי התאורה שלו מפארים פרויקטים יוקרתיים ברחבי העולם, ביניהם את הפרויקט עטור הפרסים של עיצוב התאורה בארמון שנבנה בשנת 1900, ושוכן על חוף הים של חניה, כרתים.
חדשנות ומסורת, עיצוב מודרני וקלאסי, וכמובן איכות ללא פשרות, כל אלה נועדו ליצור עבורכם את הצבע, האווירה והאור שחלמתם עליהם וילוו אתכם יום יום.