המדריך השלם לקניית מכונת אספרסו ביתית
חושבים על קניית מכונת קפה ביתית ? SAPORE עם המדריך המלא והמקיף לבחירה נכונה וחכמה של מכונת אספרסו עם כל המושגים שאתם חייבים להכיר. זה הזמן לשדרג את הקפה הביתי.
בשנים האחרונות גדל שוק מכונות הקפה לצרכן הביתי במאות אחוזים בעיקר הודות לחברות ההייטק, שהביאו לעובדיהם את הקפה האיכותי מבתי הקפה ישירות למשרד. כתוצאה מכך, לאחר שנחשפו למכונות במשרד, העובדים הקפיצו את הביקוש גם לשוק הביתי.
כיום, ניתן למצוא מכונות אספרסו ביתיות, בעלות מאפיינים שונים, של מיטב היצרנים בעולם בטווח מחירים לכל כיס המאפשרות לצרכני הקפה להתנסות, לטעום וליהנות מקפה איכותי ונגיש ממש בתוך הבית.
אז איך בכלל ניגשים לבחירת מכונת אספרסו? קבלו את המדריך השלם של SAPORE לבחירת מכונת אספרסו ביתית:
אילו סוגי מכונות קפה נמצאות "על המדף"?
תחום מכונות האספרסו מתחלק ל-3 סוגים עיקריים:
1. מכונת קפה ידנית
נקראות גם מכונות קפה מסורתיות, בשל אופן ההכנה של הקפה, הזהה לבתי הקפה.
את המכונות הידניות מאפיינת ידית חליטת הקפה הבולטת מן המכונה ומבדילה אותה מיתר הסוגים.
במכונה הידנית נשתמש בקפה טחון או פודים (שקיות קפה המכילות בדיוק מנה אחת בכל שקית, המהוות פתרון שמונע התעסקות עם מטחנת קפה או קפה טחון. אותם נניח בכף ייעודית בידית החליטה על מנת לקבל את תמצית האספרסו המענגת).
נציין כי מרבית המכונות הידניות לשוק הביתי מצוידות בדוד אחד, מקציף (סטימר) להקצפת חלב ומטחנה מובנית בגוף המכונה.
המחיר למכונה ידנית ביתית נע בין 700 ש"ח ל-3,000 ש"ח, כאשר מכונות גדולות ויוקרתיות יכולות גם להגיע לסכומים גדולים יותר.
לצפייה בקטלוג מכונות קפה ידניות >>
2. מכונת קפה אוטומטית (טוחנת)
מדובר בגרסה מתקדמת של המכונה הידנית המאפשרת הכנת קפה בלחיצת כפתור, ללא התעסקות נוספת או ידע מוקדם.
מכונות הקפה האוטומטיות טוחנות את פולי הקפה לפי הצורך, רגע לפני הכנת האספרסו – מה שמבטיח טריות מקסימלית וארומה עשירה.
מרבית יצרני המכונות מציעים כיום מכונות טוחנות מתוצרתן ומציעות שיפורים ושדרוגים לגרסה הבסיסית, כולל מקציפים אוטומטיים, מצבי שמירת אנרגיה וכו'. טווח המחירים של המכונות האוטומטיות רחב מאוד.
לצפייה בקטלוג מכונות קפה אוטומטיות >>
3. מכונת קפסולות
מכונה נחשבת לקומפקטית יותר בהשוואה למכונת קפה רגילה, מגוונת בטעמי הקפה המוצעים לצרכן וקלה יותר לניקוי.
נזכיר, הקפסולה היא יחידת פלסטיק או אלומיניום המכילה קפה טחון איכותי. היא נטענת לגוף המכונה, כאשר בלחיצת כפתור פשוטה מופקת תמצית האספרסו מהקפסולה.
עם זאת, נדגיש כי למעשה הקפה בקפסולה נטחן מראש ולמרות שיטות אריזה מתקדמות וחדשניות, אין תחליף לקפה טרי הנטחן במקום רגע לפני הכנתו.
המחיר הממוצע של כוס קפה המופק מקפסולה גבוה משמעותית מזה המופק מקפה טחון. הפרש משמעותי לצרכני הקפה "הכבדים".
לצפייה בקטלוג מכונות קפסולות >>
עכשיו, כשאתם כבר יודעים איזו מכונה תרצו לרכוש, זה הזמן להכיר את מילון מושגים טכניים שחשוב לדעת על מכונת הקפה שלכם:
דוד המים
מוכר מנוסה יגיד כי תמיד עדיף שני דוודים במכונה על פני דוד אחד. מדוע? ובכן, את תמצית האספרסו חולטים בטמפרטורה של 80 מעלות. במקביל, על מנת להקציף את החלב, טמפרטורת המים חייבת להיות כ-95 מעלות.
מכונה עם דוד אחד תדרוש זמן המתנה מסוים בין חליטת האספרסו לבין ההקצפה – זאת על מנת לחמם את המים לטמפרטורה מתאימה להקצפה.
זמן ההמתנה משתנה ממכונה אחת לשניה, אך עומד בממוצע על 30-60 שניות. אם נוסיף לכך את הזמן שהמתנו עד לחימום המכונה, נקבל בסופו של דבר תהליך ארוך, שדורש סבלנות. דבר שלעיתים חסר לנו…
מכונות עם 2 דוודים (לרוב יקרות יותר) מחממות את המים לטמפרטורה אידיאלית של האספרסו בדוד אחד, כאשר בשני מוחזקים בנקודת רתיחה מים שמאפשרים מעבר מידי מחליטת האספרסו להקצפת החלב.
את הדוודים במכונת הקפה ניתן לחלק ל-3 סוגים:
אלומיניום, נירוסטה ונחושת.
עיקרי ההבדלים ביניהם הם דחיית חלודה וקורוזיה, לצד שמירה על חום המים, כאשר אלומיניום נחשב לסוג הפשוט ביותר, בעוד נחושת הוא היוקרתי ביותר. יש לציין כי גם דוד מנחושת, אם לא מטופל כראוי (מסנן מים לדוגמה), יתמלא קורוזיה וישבוק חיים בסופו של דבר.
לחץ הדוד הינו המרכיב החשוב ביותר על מנת לקבל קצף חלב קרמי וסמיך, כאשר מכונות זולות יותר בדרך כלל לא יספקו את הלחץ המתאים על מנת להגיע לתוצאה מספקת. כמוכן, תורגש ירידה דרמטית בלחץ תוך זמן קצר לאחר התחלת ההקצפה.
יש לציין כי במרבית המקרים לחץ הדוד לא מפורסם במכונות ביתיות, כך שאם הקצפת חלב הינה תכונה שחשובה לכם מאוד, בקשו לראות הדגמה של המכונה לפני רכישה ואפילו נסו בעצמכם.
שימו לב כי המכונה מסוגלת להקציף כמות המספיקה לכל הפחות לשתי כוסות קפה, ללא ירידה מורגשת בלחץ.
לחץ המכונה
כל מכונות הקפה הביתיות כיום מתהדרות בלחץ של 15-16 BAR. לנתון זה אין משמעות מיוחדת ואינו בהכרח מעיד על טיב המכונה. המספר מסמל את הלחץ המירבי אותו תוכל המכונה בתיאוריה לייצר, כאשר היא דוחסת את המים החמים דרך מנת האספרסו.
ובכן, מדוע המספר אינו בעל משמעות רבה? משום שכדי לחלוט את האספרסו במלואו נדרשים כ-10 BAR בסך הכל – לחץ הקיים בכל המכונות המשווקות כיום.
מגש חימום כוסות
על פניו, תוספת זו נראית כגימיק חסר משמעות, אך ממש לא כך הדבר. בכל בית קפה בעל מכונת קפה מקצועית, כוסות הקפה יושבות מעל המכונה ולא על מדף דקורטיבי.
הסיבה לכך היא שהמכונה פולטת חום כלפי מעלה ומחממת את הכוסות. כאמור, מנת האספרסו נחלטת בטמפרטורה של 80 מעלות, בעוד כוס לא מחובבת תגיע במקרה הטוב ל-25 מעלות. כלומר, טעמו של האספרסו יהיה קר והארומה שלו תיפגע מהמפגש עם הכוס הקרה.
מגש לחימום כוסות על גבי המכונה יתעל את פליטת החום של המכונה כלפי מעלה ויחמם את הכוסות המונחות עליו. כשתגיעו להכין אספרסו, הכוס תהיה בטמפרטורה הנכונה ולא תפגע בקפה.
מצב שמירת אנרגיה (Energy Saving)
תכונה זו מופיעה כיום במרבית המכונות האוטומטיות הטוחנות, כאשר המשמעות היא מעבר למצב שינה, בו טמפרטורת הדוד יורדת למינימום והמכונה צורכת פחות אנרגיה.
היתרון הגדול של מצב זה הוא האפשרות להביא את המכונה למצב עבודה בזמן קצר בהרבה, מאשר אם היינו מכבים אותה לגמרי.
יש לציין כי מצב זה הוא אמנם חסכוני באנרגיה, אך הוא לא מתאים למקרה שבו עוזבים את הבית לפרק זמן ממושך.
הספק
הספק היא יחידה הנמדדת בוואט (Watt) ומשמעה – היכולת לספק עבודה. בדומה לרכב בו אנחנו מודדים הספק ביחידות של כוח סוס ומשם מסיקים לגבי היכולת של הרכב לצבור מהירות, כך גם במכשירי חשמל.
ככל שההספק גבוה יותר, אמנם נשלם על צריכת חשמל גבוהה יותר, אך יחד עם זאת המכונה תספק יותר עבודה – וזה יבוא לידי ביטוי ביכולת להכין יותר כוסות ברצף ושמירה על לחץ הדוד לאורך זמן. בדרך כלל, מכונות יקרות יותר צורכות הספק גבוה יותר.
נפח מיכל המים
זה בעיקר נתון של נוחות – ככל שמיכל המים גדול יותר, כך תפחת תדירות מילוי המיכל. רצוי שהנפח יהיה 2 ליטר לפחות. כל המרבה הרי זה משובח.
ישנם עוד עשרות פרמטרים נוספים שלא הוזכרו כאן – החומרים מהם עשויים הצינורות הפנימיים, סוג משאבה ועוד. חשוב לזכור שמומלץ לקרוא היטב את פרטי הדגם לפני רכישה, להכיר את התכונות ולהבין את סוג ומותג המכונה לפני רכישה אונליין.