בפתחה של מהפכה

רוני נאק

מודל הבעלות על משאיות בישראל משתנה באופן מהותי. על ההזדמנויות שיוצר הליסינג התפעולי למשאיות ואיך זה יתרום להגדלת הפריון בעסק

שוק הרכב עובר עכשיו טלטלה אמיתית. בפעם הראשונה בתולדות התעשייה שאין כאן התקדמות, אבולוציה, איטית עקב בצד אגודל, אלא מהפכה של ממש. החל מטכנולוגיות חדשות החודרות לכל המוצרים של יצרניות הרכב ומאפשרות למשל להפחית מעומס העבודה על הנהג עם בקרת שיוט אדפטיבית המתאימה את מהירות הנסיעה אוטומטית לקצב התנועה בכביש, יש שמירת נתיב אקטיבית – המתקנת סטיה מנתיב של נהג אשר דעתו הוסחה אולי מטלפון נייד. יש פקודות קוליות במערכות הרכב המקוריות אשר מאפשרות לעשות כמעט הכל – מלהוציא שיחה ועד לבחון את מחשב הדרך – מבלי להוריד ידיים מההגה. ואלו הדברים שרק בקצה הקרחון – יש עוד נושאים רבים, ממערכות הנעה חכמות, תאי דלק, ומנועים חשמליים, ניהול ציי רכב מרחוק וניטור מיקום ופעילות בכל רגע ועוד.

דיימלר מרצדס

שינוי בתפיסת הבעלות

אבל אולי המהפכה המשמעותי והקרובה ביותר היא השינוי במודל הבעלות על הרכב. או במקרה שלנו – המשאית. אם עד לא מזמן כדי שתהיה לך משאית – היה עליך לקחת הלוואה מהבנק, או לחסוך הון משמעותי כדי להגיע לסוכנות הרכב – ולהשאיר הכל שם בתמורה לצרור מפתחות חדש, היום המצב מתחיל להשתנות ובמהירות. בעלי ציים רבים מבינים שלא כדאי להם לשלם על המשאית עצמה כשהם יכולים לשלם רק על השימוש בה. משהו ברוח של למה לקנות פרה בשביל כוס חלב. מה גם שההוצאות לא מסתכמות רק בקניה של הכלי. אף אחד לא רוצה לאבד אחריות על משאית חדשה ויקרה ולכן מקפידים על ביצוע טיפולים כמו שכתוב בספר. מה שאי אפשר להימנע ממנו זה אבדן הערך. דבר שכל בעל רכב בישראל צריך להתמודד איתו. ונכון שכאשר יש מותג חזק, עם מערך שירות מקצועי, וביקוש בציבור אז ירידת הערך מתונה יחסית – ובכל זאת מדברים על אלפי שקלים רבים בכל שנה.

פתרון מכיל

הליסינג התפעולי אינו דבר חדש בעולם התובלה. כאשר מסורתית בקבוצת הוואנים את הליסינג עשו חברות הליסינג הגדולות והמוכרת – ובמשקלים הגדולים יותר, טיפלו היבואניות -בתחילה במשאיות הקלות של 7.5 טונות ובהמשך, ככל שגברה הדרישה גם למשקלים של 10 ו-15 טונות, כאשר הדרישה מגיעה בעיקר מחברות ההפצה הגדולות אשר מחזיקות כמות גדולה של כלי רכב. יחד עם זאת לא כל 100% מכלי הרכב היו בליסינג – רק כ-30% מהסגמנט וזה משאיר הרבה מקום לגדול ולהתרחב.

מרצדס אשר הספרינטר שלה הוא המוביל את הקבוצה שלו מאז הושק בשנת 1995, החלה לחוות דרישה הולכת וגובר מצד לקוחות אשר חוו את היתרונות של הליסינג התפעולי במסגרות אחרות – כאשר אחד היתרונות הבולטים הוא שכל נושא התחזוקה והתפעול שלה "נופל" על מרצדס ולא על הלקוח.

בקבוצת המשאיות הקלות כלמוביל, יבואנית מרצדס, החלה לשווק את FUSO  כאשר הדרך הטובה ביותר להחזיר את המותג הזה לשוק הישראלי השמרני הוא דרך הליסינג התפעולי. דרך אשר מבטלת לגמרי את החשש הטבעי שיכול להיות במעבר למשאית חדשה ולא מוכרת (בעת השקתה) – בעצם זה מעביר את כל הסיכון לצד של היבואן בזמן שהלקוח יכול להתרכז בעבודה. גם התוספת החשובה של מסחריות יונדאי לקבוצה רק חיזקה את הדרישה של השוק למודל המוצלח הזה. והפעילות לא מוגבלת רק למסחריות ומשאיות קלות – אם לקוח יבקש זאת אפשר להתאים ליכולת שלו גם משאיות כבדות.

דיימלר מרצדס

היתרונות

המטרה של כל בעלים של צי רכב הוא להפחית את עלות הבעלות הכוללת – או TCO (Total Cost of Ownership) – אשר כוללת את עלות הקניה, עלות התחזוקה וערך הגרט הנותר בסוף בעת המכירה. וברמת הביקושים שיש למשאיות שמורות מבית מרצדס זה מבטיח שבסוף התקופה – אחרי שלוש שנים או יותר של עבודה יש לכלי עוד הרבה מה לתת וערך רב בשוק המשומשים.

הפתרונות של הליסינג התפעולי הן כאמור לכל טווח המשקלים והמחירים שיש בליין של כלמוביל. ממסחריות קלות ועד לראשי גוררים החזקים ביותר.

התאמה אישית לכל צורך. וזה אומר ארגזי קירור, מערבלי בטון, אולי מנוף או כבש. אפשר לכלול את התוספת הזו לתוך עסקת הליסינג או שהלקוח מפריד בין ליסינג למשאית (שלדה במקרה זה) לבין רכישת ארגז הקירור – למשל – ישירות מהספק. כלמוביל תדאג לשינוע להתקנה ובחזרה והלקוח יקבל מפתח של כלי מוכן לעבודה. אפשרויות של תוספות נוספות יהיו לצמיגים, רכב חילופי שיהיה מוכן להחליף רכב שיוצא לטיפול או חלילה תקול. וחשוב מזה – העסקה נעשית ישירות בין הלקוח לבין היבואנית – אין עוד גורם מתווך באמצע אשר עשוי להעלות את מחיר העסקה.

טרייד אין. של המשאית הנוכחית של הלקוח בכניסה לעסקת הליסינג ומשם עסקה טיפוסית של 60 חודשים כאשר מתחילים עם מקדמה של 5 חודשים ואז תשלומים חודשיים קבועים מהם מקוזזים חודשי המקדמה בסוף התקופה. נגמר הליסינג? אין בעיה – מתגלגלים לעסקה הבאה.

דיימלר מרצדס

האופק

זה מקבל תנופה משמעותית בשוק הפרטיות ומלמד על המעבר של לקוחות רבים לתשלום על השימוש במקום לקנות רכב. העולם פשוט הולך לשם ויש מודלים עוד יותר קיצוניים של רכבים שיתופיים המשמשים עשרים ויותר נהגים שונים ביממה. גם בתחום ההובלה המגמה הזו ניכרת כאשר בעתיד רכבי ההובלה העירוניים ילכו ויקטנו – בגלל הצפיפות בערים ובגלל תקנות זיהום האוויר – והתובלה הבינעירונית תישאר נחלתם של הכלים הכבדים יותר. וכלל שרכבי ההובלה יהיו קטנים יותר – כך חברות ההפצה יהיו צריכות יותר יחידות כדי לשרת את האוכלוסייה הגדלה.

אז מה בשורה התחתונה? אם העיסוק של החברה אינה תובלה קלאסית – אלא בואו נאמר שיש למטבחים, או אופנה – כדאי יותר לבחור בליסינג התפעולי אשר משחרר את החברה מלעסוק בתחזוקה ומשחרר הון להשקעה בעסק במקום לקנות בו משאיות. וחברות הובלה עם 10 יחידות ויותר יוכלו לשפר מאד את הפריון שלהם במודל הזה אשר נותן להו הזדמנות יוצאת דופן לצמוח.

רוצים לשמוע עוד? פנו לנציגינו….

לקבלת הצעה משתלמת
של כלמוביל פרו השאירו פרטים